Suroviny
Postup přípravy
- Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso naklepeme na tenký plát a potřeme hořčicí, na plát masa položíme 2 plátky slaniny, 1/4 vajíčka natvrdo a okurku. Maso opatrně zabalíme a pro jistou zavážeme potravinářským provázkem.
- Na sádle nebo oleji osmažíme (zatáhneme) zprudka zabalené ptáčky ze všech stran. Jakmile máme všechny ptáčky osmažené, vyndáme je bokem. Na výpeku osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli. Jakmile cibule chytí zlatavou barvu, přidáme osmažené ptáčky, podlijeme je vývarem a dusíme do změknutí. Poté zahustíme jíškou.
- Rýži si uděláme v troubě. Nejprve si rozpálíme pánvičku, osmahneme cibuli na oleji a přidáme rýži (propláchnutou pod vodou), osolíme podle chuti, osmahneme na pánvi (asi 5 minut).
- Nachystáme si hrnec vhodný do trouby a do něj přesypeme směs z pánve. Pak zalijeme dostatkem vody, aby byla rýže ponořená (voda by měla být asi půl cm nad rýží). Pečeme doměkka.
Autor receptu: Barbora Bačovská