Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- slanina 100 g
Nálev
Postup přípravy
- Dva dny předem prošpikujeme maso, upravíme tvar, svážeme potravinářským provázkem a připravíme základ na omáčku. Na sádle a másle orestujeme maso ze všech stran. Maso dáme stranou, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme koření, cukr, citron a sůl. Zeleninový základ zalijeme šípkovým čajem, povaříme 5 minut a necháme vychladnout. Do vychladlého základu vložíme maso a v ledničce necháme uležet dva dny, 2x až 3x za den maso otočíme.
- Maso přendáme do pekáčku, navršíme na něj zeleninový základ, zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C dvě hodiny, potom teplotu zvýším na 220 ˚C a dopečeme zhruba 1 až 2 hodiny, podle tuhosti masa.
- Po upečení maso vyndáme spolu s kořením a zeleninu rozmixujeme. Přidáme šípkovou zavařeninu, dochutíme a přimícháme smetanu. Obvykle není třeba ničím zahušťovat, rozmixovaná zelenina a výpek omáčku dostatečně zahustí. Šípková omáčka má mít pikantní sladkokyselou chuť. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Autor receptu: Helena Shejbalová