Rajská omáčka
- voda 500 ml
Postup přípravy
- Sarma: Oddělíme listy z hlávkového zelí. Košťál odkrojíme a listy jemně omyjeme. Větší listy rozpůlíme. Zamícháme mleté maso s klobásou, slaninou, rýží a kořením. Připravenou směs po částech balíme do listu a vytváříme zabalené tvary tak, aby nám při vaření maso zůstalo v listu. Skládáme do většího hrnce postupně k sobě a pak i na sebe tak, aby při vaření sarma držela tvar. Nalejeme vodu přes sarmu a vaříme cca 2 hodiny na mírném ohni. Nemícháme.
- Rajská omáčka: Na oleji opražíme mouku, přidáme pasírovaná rajčata a vodu. Okořeníme a vaříme za stálého míchaní cca 45 minut.
- Domácí chléb: Zaděláme těsto, řádně vyválíme a ponecháme v teple kynout cca 1 hodinu. Dáme do trouby a pečme na 200 °C cca 45 minut.