Suroviny
- rajčata 375 g
- zeleninový vývar 1,5 l
- hladká mouka 1,5 PL
- máslo 90 g
- rajčatové pyré 375 g
- hnědý cukr 1,5 PL
- bazalka
- skořice
- zakysaná smetana
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Připravíme si jíšku. V hrnci rozehřejeme máslo a opražíme na něm mouku. Zalijeme ji studeným vývarem a přivedeme k varu. Do vývaru přidáme čerstvá oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata i rajčatové pyré. Promícháme a vaříme 20 minut.
- Zatímco se polévka vaří, přidáme do ní špetku skořice a pár lístků čerstvé bazalky. Uvařenou polévku rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme pepřem a solí. Dosladíme hnědým cukrem. Hotovou polévku dáme na talíř, ozdobíme kopečkem zakysané smetany a lístkem čerstvé bazalky.
Autor receptu: Dan Pokorný, Petr Myslivec