Šťouchané brambory
- brambory 500 g
Rokfórová omáčka
- máslo 60 g
Pepřová omáčka
- smetana 1 kelímek
Domácí tatarská omáčka
- ocet 1 lžička
Rokfórová omáčka
- smetana 80 g
Pepřová omáčka
- šalotka None
Rokfórová omáčka
- pepř None
Domácí tatarská omáčka
- sůl None
Rokfórová omáčka
- sůl None
Postup přípravy
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme uvařit do osolené vody doměkka. Troubu předehřejeme na 150°C. Vepřové maso osolíme, opepříme a pečlivě pokryjeme olivovým olejem. Každý kousek masa pak obalíme v plátku slaniny a převážeme provázkem. Do rozpálené pánve nalijeme jednu až dvě lžíce oleje a maso zprudka opečeme ze všech stran – stačí pět minut. Poté přendáme na plech anebo necháme v pánvi dopéct 10 – 15 minut v troubě.
- Brambory scedíme. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Ve velkém hrnci zpěníme na oříšku másla cibulku. Přisypeme brambory a stáhněme z plotny. Šťouchadlem rozšťoucháme a dosolíme.
- Pepřová omáčka: V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme šalotku a lžíci pepře, hořčici, poté přidáme vodu nebo vývar a nakonec smetanu. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
- Domácí tatarská omáčka: Všechny suroviny vložíme do vyšší nádoby a ponorným mixérem mixujeme chvilku do zhoustnutí.
- Rokfórová omáčka: Z oleje, mouky a části másla připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a mlékem. Dobře promícháme a necháme zvolna provařit. Omáčku přecedíme, přidáme zbylé máslo, smetanu a dochutíme. Na závěr přidáme nastrouhaný rokfór, sýr necháme rozpustit.