Korpus
- vejce 5
- hladká mouka 1 hrnek
- cukr krupice 1 hrnek
Krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- moučkový cukr 50 g
- vanilkový cukr
- rumová tresť (aroma)
Na dohotovení
- rybízová marmeláda
- čokoládové hoblinky 80 g
- ovoce 400 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 180 ˚C. V mixéru ušleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabydou. Šleháme cca 10 minut. Mouku prosejeme a do vyšlehaných vajec ji postupně (po dvou lžících) vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme. Formu na dort vymažeme máslem, dno i boky celou vyložíme pečicím papírem. Nalijeme těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct. Pečeme dozlatova, forma o průměru 24 cm trvá 25–30 minut.
- Krém: Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nižší otáčky cca půl minuty, aby se všechny ingredience spojily. Poté zvýšíme výkon, přidáme vanilkový cukr a rumové aroma a šleháme do zhoustnutí. Po zhoustnutí šleháme maximálně 2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nesrazil.
- Sestavení dortu: Vychladlý korpus rozřízneme na polovinu. Polovinu potřeme rybízovou marmeládou a cca polovinou krému, kterou rozetřeme po celé ploše, a přiklopíme rozkrojeným plátem. Zbylým krémem pomažeme vrch a boky dortu. Dort posypeme nastrouhanou čokoládou a poklademe čerstvým ovocem.
Autor receptu: Michaela Pongratz