Kachní stehna
Zelí
- ghí 2 PL
- červená cibule 2
- třtinový cukr 2 PL
- drcený kmín 1 ML
- badyán 3 hvězdičky
- sterilované zelí (červené)
Placky
- brambory 5
- hladká mouka 1/2 hrnku
- vejce 2
- ghí
- sůl
Postup přípravy
Kachní stehna
- Kachnu v noci před podáváním umyjeme, nasolíme a nakmínujeme, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme na 90 °C péct přes noc do trouby.
- Dvě hodiny před podáváním zvýšíme teplotu na 180–200 °C a na poslední hodinu sundáme alobal.
Zelí
- Na rozpuštěné ghí do hrnce dáme pozvolna osmahnout červenou cibulku. Když je osmahnutá, ne zlatá, chvíli předtím přidáme kmín, sůl a cukr.
- Cukr necháme zkaramelizovat a pak přidáme zelí ze sklenice i s nálevem. Nakonec přihodíme badyán. Vše vaříme, dokud se voda neodpaří.
Placky
- Brambory uvaříme a po vystydnutí rozmačkáme, smícháme s vejcem a moukou a vytvoříme z těsta válec.
- Ten vložíme asi na hodinu do lednice. Poté tvoříme válečkem z těsta placky na pomoučeném povrchu a smažíme na rozpáleném ghí z obou stran do zlatova.
Autor receptu: Klára Šedová za rádio Signal