Jde o chorvatskou fazolovou polévku s pikantní klobáskou, kde podravka a cibule nesmějí chybět. Vlado upozorňuje, že při vaření je důležité stále odebírat pěnu, jinak prý bude polévka hořká.
Půl sáčku bílých fazolí namočím přes noc do vody. Před vařením fazole scedíme a dáme novu vodu. Přidáme bobkový list a kuličky nového koření, vaříme asi hodinu. V sekáčku rozmixujeme cibuli. Klobásu si nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli spolu s klobásou osmažíme dozlatova na olivovém oleji, dochutíme pepřem, tymiánem a sladkou paprikou. Po chvilce přidáme česnek, hladkou mouku, ještě několik minut opatrně smažíme a poté dáme stranou.
Fazole uvařené doměkka scedíme. Do vychladlé směsí dáme hrnek studené vody a vrátíme zpět na plotnu, zahřejeme a přidáme fazole, dle potřeby dolijeme vodu. Polévku přivedeme k varu, přidáme malou lžičku octa a velkou lžičku podravky. Krátce povaříme, zamícháme a odstavíme.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.