Suroviny
- brusinky 150 g
- kuřecí játra 750 g
- máslo 300 g
- šalotka 3
- česnek 3 stroužky
- tymián 1 snítka
- smetana ke šlehání 6 PL
- sůl
- pepř
Domácí rohlíky
- hladká mouka 360 g
- mléko 250 ml
- droždí 25 g
- sůl 1 PL
- cukr 1 PL
- máslo 25 g
- hladká mouka (na podsypání)
Postup přípravy
- Játra očistíme, nakrájíme na menší kousky. V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla a opražíme na něm šalotku do zlatova. Přidáme česnek, tymián a minutu opékáme. Vyndáme tymián, přidáme očištěná játra a opečeme je dohněda. Játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová.
- Játra přesuneme do kuchyňského robota a rozmixujeme je dohladka. Přidáme zbytek másla, které si předem rozehřejeme, a smetanu. Dosolíme, dopepříme podle chuti. Znovu promixujeme a přidáme nakrájené brusinky. Hotovou paštiku necháme alespoň 2 hodiny zatuhnout v lednici.
- Ohřejeme 100 ml mléka a do něj přidáme cukr a droždí. Necháme 15 minut stát. Do mouky přidáme sůl, mléko s droždím, měkké máslo, zbytek vlažného mléka a rozmícháme v těsto. Z těsta vyformujeme 2 bochánky a každý z nich vyválíme na cca 3 mm tenký kruh. Kruh nožem rozdělíme na poloviny.
- Poloviny rozdělíme na tři části. Každou část zamotáme od širšího okraje a mírně natáhneme. Ukládáme na pečicí papír. Cíp je naspodu rohlíku. Snažíme se co nejméně používat mouku.
- Rozehřejeme si troubu na 200 °C. Rohlíky necháme kynout mimo troubu 15 minut. Rohlíky potřeme mlékem, dáme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut.
Autor receptu: Dan Pokorný, Petr Myslivec