Na noky
- brambory 500 g
Head
Postup přípravy
- Maso prošpikujeme po vláknu špalíky (asi 1/2 cm) slaniny a mrkve, do větší mísy nakrájíme polovinu zeleniny, přidáme bobkový list a celý pepř. Vložíme kus prošpikovaného masa a zalejeme červeným vínem a vermutem. Přiklopené necháme přes noc uležet v lednici, maso párkrát obrátíme. Nálev přecedíme a schováme, maso vyjmeme a osušíme papírovou utěrkou.
- Maso osmažíme ze všech stran ve větším kastrole na oleji, odložíme na talíř a orestujeme zbytek zeleniny, přidáme naloženou zeleninu, rajčatový protlak, vložíme maso a přelijeme vínem z nálevu. Maso by mělo byt do poloviny ponořené, pokud je třeba, dolejeme vodou. Přihodíme sušené vypeckované švestky a dusíme na malé teplotě cca 2 hodiny do změknutí masa. Maso vyjmeme a nakrájíme na tenké plátky proti vláknu. Omáčku propasírujeme a dochutíme – osladíme, dosolíme, případně přidáme víno. Měla by mít kyselo-nasládlou chuť.
- Na noky si předem uvaříme celé oloupané brambory. Po vychladnutí nastrouháme na drobném struhadle, přidáme mouku, máslo, sůl a vejce a na vále zpracujeme těsto, aby nebylo řídké ani moc tuhé. Rukama vyválíme váleček průměru cca 2 cm a odkrajujeme malé nočky, které hned házíme do vroucí osolené vody. Vaříme, než vyplavou na povrch. Procezené noky hned servírujeme na talíř s masem a omáčkou.