Suroviny
Postup přípravy
- V mléce si rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu. Do hrnce nalejeme smetanu, žloutky, cukr, nastrouháme citronovou kůru a začneme prohřívat. Přilejeme mléko se škrobem. Na mírném plameni (směs se nesmí vařit!) neustále mícháme, než obsah hrnce začne houstnout, poté odstavíme z plamene. Rozehřejeme si troubu na 200 °C. Listové těsto zpracujeme do válečku, který nakrájíme na 6 dílů. Do pevné formy na muffiny buď umístíme silikonové formy, nebo ji poctivě vymažeme rozpuštěným máslem.
- Z každého dílu listového těsta v rukou vypracujeme placičku, kterou umístíme do formy jako košíček. Důležité je dostat se až na okraj. Žloutkový krém znovu promícháme a pomocí lžíce nalejeme do košíčků. Nelejeme až po okraj, směs v průběhu pečení lehce nabude. Pečeme na 200 °C asi 20–30 minut dle výkonu trouby. Upečený dezert poznáme podle lehkého zhnědnutí povrchu. Podáváme posypané skořicí, cukrem, případně (mimo portugalskou tradici) s lesním ovocem a mátou.