Domácí piškot
- žloutek 8 kusů
- bílek 8 kusů
- moučkový cukr 8 lžic
- polohrubá mouka 8 lžic
- vanilkový cukr 1 balení
- voda (vlažná) 1 lžíce
Mascarpone
- mascarpone 250 g
- šlehačka 200 g
- cukr 1 lžíce
- vanilková esence 1 lžička
Postup
- Zkaramelizované ovoce: Zkaramelizujeme cukr, přidáme ovocnou šťávu, zahřejeme, aby se karamel rozpustil, přidáme ovoce. Smícháme šťávu se želatinou a přidáme k ovoci. Chvíli povaříme, ale dbáme na to, aby ovoce nebylo rozvařené.
- Domácí piškot: Vyšleháme žloutky s cukry, postupně přidáme mouky s práškem do pečiva a přidáme lžíci vlažné vody. Vyšleháme bílky a lehce zašleháme do žloutků, aby těsto bylo nadýchané. Pečeme na 180 °C na 25 minut. Těsto poznáme, že je hotové, když párátkem do něj píchneme a těsto se nebude na párátko lepit. Tip: pečicí papír potřeme máslem před vložením těsta, aby se k pečícímu papíru nepřilepilo.
- Mascarpone: Mascarpone vymícháme s cukrem a esencí. Šlehačku zvlášť vyšleháme a přidáme do mascarpone. Lehce vyšleháme na hladký krém. Podáváme v misce a naservírujeme s piškotem a ovocem (to, co jsme si předem připravili).
Autor receptu: Nella Zacharová