Suroviny
- mrkev 400 g
- brambory (středně velká) 1 kus
- řapíkatý celer 4 kusy
- česnek 1,5 stroužku
- zázvor 40 g
- hladkolistá petržel dle potřeby
- chilli papričky (čerstvé) dle potřeby
- olivový olej dle potřeby
- máslo 50 g
- voda (nebo zeleninový vývar) 1 l
Postup
- Začneme petrželkovou salsou – rozmixujeme hladkolistou petrželku s olivovým olejem. Necháme ji uležet a uvolnit esence.
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme: mrkev na kolečka a bramboru na kostičky.
- Orestujeme je na olivovém oleji, poté přidáme po cca 5 minutách na kolečka nakrájený řapíkatý celer a nadrobno nakrájený česnek a zázvor a ještě krátce restujeme společně.
- Poté zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Necháme cca 30–45 minut vařit do změknutí zeleniny.
- Poté rozmixujeme do hladka a na konci přidáme studené máslo.
- Zdobíme na tenká kolečka nakrájenou čerstvou chilli papričkou (pálivost a množství dle vašeho uvážení) a zakápneme petrželkovou salsou.
Autor receptu: David Černý