Suroviny
- bažant 1
- mrkev 4
- petržel 1
- celer 1/4
- cibule 2
- česnek 3 stroužky
- přepuštěné máslo 100 ml
- sůl
- nové koření
- pepř celý
- bobkový list
Bylinkové knedlíčky
- toustový chléb 10 plátků
- vejce 3
- muškátový oříšek
- smetana
- hladkolistá petržel
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Na přepuštěném másle orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list – vše podle chuti. Přidáme nakrájeného bažanta na menší kusy a lehce zarestujeme. Poté zalijeme vlažnou vodou.
- Vaříme na mírném ohni, dokud se bažant nezačne rozpadat. Takto vařený vývar zcedíme a maso obereme. Vývar dochutíme solí dle potřeby. Připravíme si obrané maso, na jullien nakrájenou kořenovou zeleninu a bylinkové knedlíčky (přidáváme jako vložku před podáváním).
- Okrájený toustový chléb nakrájíme na kostičky a usušíme. Do mísy dáme kostičky chleba, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový ořech (dle chuti) a nasekanou listovou petržel. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky.
- Z bílků si vyšleháme sníh. Do připravené misky s ingrediencemi vmícháme žloutky, smetanu a vyšlehaný sníh. Zlehka promícháme a vytvarujeme malé kulaté knedlíčky. Dáme vařit do vroucí osolené vody. Vaříme cca 5 minut.
Autor receptu: Lukáš Staněk