Suroviny
- lilky 2-3 -
- brambory - -
- cibule 1 -
- česnek 3-4 -
- rajský protlak 100 ml
- rajče 2-3 -
- tvrdý sýr 100 g
- olivový olej - -
- kmín - -
- mletá skořice 1/2 lžička
- muškátový oříšek 1/2 lžička
- bobkový list 1-2 -
- mouka 50 g
- mléko 700 ml
- žloutek 3 -
- máslo - -
- sůl - -
- pepř - -
Postup přípravy
- Lilky si oloupeme a nakrájíme na centimetr silná kolečka. Plech pokapeme olivovým olejem a naskládáme kolečka lilku, které pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dáme na 13-15 minut do vyhřáté trouby.
- Najemno si nakrájíme cibuli a dáme ji spolu s prolisovaným česnekem podusit na olivový olej a trošku másla. Po změknutí přidáme mleté maso. Osolíme, přidáme špetku skořice, pepř, bobkové listy a asi 15 minut dusíme.
- Mezitím si oloupeme a na tenká kolečka nakrájíme brambory, které v horkém oleji opečeme dozlatova. Do směsi nalijeme rajčatový protlak a necháme přejít varem. Do směsi přidáme na kostičky nakrájená čerstvá rajčata a dál dusíme.
- Na spodek pekáče si naskládáme vrstvu osmažených brambor. Na brambory naskládáme polovinu koleček opečeného lilku. Na lilek vylijeme masovou směs.
- Uděláme si bešamel, který zalijeme mlékem, mícháme, aby nevznikly hrudky. Když zhoustne a nabyde, necháme chvíli chladnout, přidáme žloutky, pořádně zamícháme, přisypeme 40 g sýra, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, dobře promícháme. Bešamel je tehdy dobrý, když je hladký, jemný a dostatečně hustý.
- Na masovou vrstvu naskládáme druhou polovinu koleček lilku, zalijeme bešamelem, posypeme 60 g sýra a dáme zapéct na 25-30 minut na 180°C. Po půlhodině vytáhneme musaku z trouby. Necháme chviličku odpočinout a můžeme podávat.