Suroviny
- mrkev 3 -
- pohanka 120 g
- jáhlová mouka 100 g
- čiroková mouka 120 g
- ořech -
- xantax 1 lžíce
- perníkové koření 1 lžíce
- lněná semínka 1 lžička
- skořice -
- sůl -
- agar 1/2 lžička
- bioláda -
- rýžové mléko 150 ml
- mandlové máslo 1 lžíce
- cocovit 1 lžíce
- kůra z bio citronu -
- kokos -
- rýžový sirup 6 lžic
- kypřicí prášek do pečiva 1 -
- mandlové máslo ( - volitelné ) 100 ml
Postup přípravy
- Zalejeme si lněné semínko horkou vodou (asi deci), necháme odstát 10 minut, aby vznikl šlem (nahradí vajíčko). Suché ingredience smícháme v míse, do mixéru si dáme ořechy a nasekáme je nahrubo, pak přidáme do mísy, do mixéru vložíme mrkev, nasekáme ji najemno a přisypeme k suché části. Pak dáme do mixéru lněné semínko, rýžové mléko, sirup, olej, prošleháme a spojíme se suchou částí.
- Dáme do vymazané formy (nebo dvou, abychom nemuseli korpus překrajovat) a pečeme 30-35 minut na 170°C.
- Krém: Uvaříme si agar (půl lžíce a 200 ml vody) a necháme ztuhnout. Ztuhlý agar rozmixujeme s kokosem, sirupem, kůrou z bio citronu, cocovitem a mandlovým máslem na krém.
- Spodní korpus pomažeme bioládou a polovinou krému, dáme druhý korpus a navrch zbytek krému a posypeme kokosem. Dort kompletujeme ideálně ve formě, krém pak krásně ztuhne v lednici a dort má hezký tvar.