Těsto
- droždí 1 kostka
- cukr krystal 60 g
- mléko 250 ml
- olej 200 ml
- zakysaná smetana 1
- hladká mouka 500 g
- žloutek 4
- sůl
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh 500 g
- moučkový cukr 60 g
- vanilkový cukr 2
- žloutek 2
- máslo 125 g
- citronová kůra
- sušené rozinky hrst
Žmolenka
- máslo 60 g
- moučkový cukr 120 g
- hladká mouka 100 g
Postup přípravy
- Připravíme si vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme vyběhnout kvásek. Ke kvásku do mísy, ve které budeme hníst těsto, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto hladké tak, aby se nelepilo. Těsto lehce posypeme moukou, dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme kynout jednu hodinu i déle. Během kynutí můžeme těsto jednou až dvakrát lehce prohníst.
- Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 6 dílů. Každý kousek vytvarujeme na placku přiměřeně tenkou, na ni dáme tvarohovou náplň a zabalíme do ranečku, dobře utěsníme. Pak raneček opět rozmáčkneme do tvaru koláče, vytvoříme okraje a do středu dáme povidla. Koláče posypeme žmolenkou. Koláče se mohou ještě cca 30 minut nechat na plechu odpočinout. Pak už je dáme do trouby vyhřáté na 170 až 180 °C. Pečeme do krásně zlatavé barvy.
- Tvarohová náplň – vše smícháme dohromady, propracujeme. Povidla si promícháme s trochou rumu.
- Žmolenka – máslo necháme změknout, vše smícháme, rozmělníme.
Autor receptu: Pavel Adamec