Roláda
- hladká mouka 160 g
- žloutek 4
- cukr krupice 100 g
- med 100 g
- vejce 1
- jedlá soda 1 ML
- bílek (sníh) 4
- sůl
Karamelový krém
- mléko
- máslo 1 kostka
- lískové ořechy
- karamel
Postup přípravy
- Do mísy dáme cukr, med, jedno vejce, čtyři žloutky a ušleháme. Poté si zvlášť vyšleháme sníh ze čtyř bílků. Do první mísy opatrně přidáme mouku se sodou a sníh z bílků. Roládu nalijeme na pečicí papír a pak ji pečeme na 170°C zhruba 20 minut. Ještě horkou ji srolujeme. Po vychladnutí stáhneme z rolády papír.
- Nejprve dvě hodiny vaříme slazené polotučné mléko v plechovce, než nám vznikne karamel. Krém připravíme vyšleháním získaného karamelu a másla. Tři čtvrtiny krému namažeme na roládu, svineme a potřeme zbylou čtvrtinu krému.
- Připravíme si karamel na ozdobu: necháme rozpustit v hrnci cukr a nalijeme ho na pečicí papír potřeny olejem, kde ho necháme vychladnout. Poté roládu obalíme v opražených a nastrouhaných lískových oříšcích a rozlámaným karamelem.
Autor receptu: Alena Petrláková