Suroviny
- losos (s kůží) 2,5 kg
- listový špenát 4 balíčky
- česnek 2 až 3 stroužky
- listový salát dle potřeby
- sůl dle potřeby
dresing
- hrubozrnná hořčice dle chuti
- med trochu
- citron dle chuti
listové těsto (tuková kostka)
- máslo 250 g
- hladká mouka 50 g
listové těsto
- hladká mouka 200 g
- hrubá mouka 50 g
- žloutek 1 kus
- ocet 1 lžička
- voda 125 ml
- sůl špetka
Postup
- Lososa zbavíme kůže a nakrájíme, rozválíme si listové těsto. Lososa ze všech stran osolíme, dáme na listové těsto, přidáme dušený špenát a zabalíme. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Listový špenát dáme na pánvičku s olivovým olejem, osolíme a lehce podlijeme, necháme dusit. Po chvilce přidáme prolisovaný česnek.
- Listové těsto: Povolené máslo smícháme s 50 g hladké mouky a dáme odpočinout do lednice. Nyní si připravíme hlavní těsto. Hladkou mouku smícháme s hrubou moukou, přidáme žloutek, trochu soli, lžičku octu a 125 ml vody, rukama vypracujeme těsto, necháme odpočinout v lednici. Základní těsto rozválíme na plát o tlustý asi 0,5 cm. Na podsypávání použijeme co nejméně mouky a přebytečnou mouku při skládání smetáme. Tukové těsto rozválíme na plát menší než základní těsto. Rozválené tukové těsto položíme na základní těsto, přečnívající kraje založíme přes tukovou vrstvu a celé srolujeme do rolády.
- Roládu rozválíme jednonásobně do délky a dvojnásobně do šířky. Kratší strany obdélníku založíme dovnitř a poskládáme. Tak pokračujeme asi 3krát, nesmíme na těsto tlačit ani je natahovat, aby se neporušily jednotlivé vrstvy. Těsto necháme v lednici odpočívat alespoň 6 hodin nebo přes noc.
Autor receptu: Eva Zekaj