Losos
- filet z lososa (s kůží, cca 150 g/kus) 5 kusů
- máslo
- tymián (snítky)
- citron 2 kusy
- olivový olej
- sůl
- pepř
šťouchané brambory
- brambory
- drcený kmín
- máslo
- sůl
- smetana ke šlehání (33%) 150 ml
jogurtový dip
- bílý jogurt 280 g
- sušený česnek
- kopr
- petržel
- pažitka
- tymián
- sůl
- pepř
- citronová šťáva z půlky citronu
Postup
- Filet z lososa s kůží zbavíme pomocí nože šupinek. Osolíme a opepříme z obou stran. Necháme v lednici ideálně přes noc marinovat s tymiánem a plátky citronu.
- V misce si promícháme bílý jogurt s nakrájenými bylinkami, sušeným česnekem, solí a pepřem. Dochutíme pomocí citronové šťávy.
- V pánvi si rozehřejeme máslo s olivovým olejem a necháme v tom rozvonět snítky tymiánu. Z obou stran na něm zprudka orestujeme lososa, dokud nebude pěkně propečený.
- Brambory si oloupeme, nakrájíme a vložíme do hrnce s vodou. Osolíme, přidáme drcený kmín a vaříme, dokud brambory nebudou měkké.
- Jakmile jsou brambory měkké, scedíme je, přidáme k nim máslo a smetanu a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkáme. Přidáme k nim nakrájenou jarní cibulku a promícháme.
Autor receptu: Markéta Zelinková