Suroviny
- maso 500 g
- lasagne
- mrkev 1
- rajče 2
- česnek 2
- cibule 1
- bazalka
- sušené oregano
- olivový olej
- mléko 1 l
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka
- rajský protlak
- rajče 2
- muškátový oříšek
- sýr
- parmezán
Postup přípravy
- Nakrájíme si cibuli, kterou necháme zesklovatět na olivovém oleji. Přidáme nakrájený česnek, nastrouhanou mrkev a chvíli smažíme. Poté přidáme mleté maso, nakrájená rajčata a necháme restovat, dokud maso nezešedne. Pak přidáme konzervu s rajčaty nebo rajčatovou omáčku a protlak. Necháme povařit 20 minut. Mezitím si připravíme bešamel.
- V rendlíku necháme rozpustit dvě lžíce másla a přidáme hladkou mouku a mícháme, poté přilejeme studené mléko a zase mícháme, dokud se hrudky nerozpustí. Přidáme špetku muškátového oříšku, osolíme a opepříme. Bešamel by neměl být moc hustý, jinak by se těstoviny špatně upekly.
- Do pekáčku, který si vymažeme olivovým olejem, dáme první vrstvu těsta (není potřeba vařit, pokud máme těstoviny sušené, o to se postará bešamel), zalijeme vrstvou s masem a bešamel, celý proces opakujeme a dle chuti můžeme jednotlivé vrstvy dochutit strouhaným sýrem. Poslední vrstvou je těsto zalité bešamelem a nastrouhaným sýrem. Pečeme v troubě na 180°C dozlatova.