Suroviny
- bílé kysané zelí 1 kg
- fazole 250 g
- sušené houby 1 hrnek
- cibule 1
- mrkev 2
- hladká mouka
- mléko
- máslo
- vývar
- bobkový list
- sůl
- pepř
Křeháče
- hladká mouka 500 g
- zakysaná smetana 250 ml
- máslo 250 g
- cibule 1
- slanina 50 g
- vejce 1
- kmín
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Orestujeme cibulku a nastrouhanou mrkev, přidáme zelí a houby. Vaříme 10 minut. Den předem uvařené fazole přidáme do zelí, přilijeme vývar a necháme vařit i s kořením opět asi 10 minut. Vytvoříme jíšku a zahustíme s ní polévku, dochutíme solí, pepřem a smetanou.
- Cibuli orestujeme s na kostičky nakrájenou slaninou. Vše, vyjma vejce a koření, smícháme a vypracujeme těsto. To posléze vyválíme na cca 2 cm tloušťku a hrníčkem vykrájíme kolečka. Koláčky potřené vejcem a okořeněné vložíme při 180 °C na 10 minut do trouby.
Autor receptu: Michal Kroča