Suroviny
- olivový olej 1 PL
- cibule 50 g
- květák 400 g
- brambory 300 g
- muškátový oříšek 1 ML
- zeleninový vývar 800 ml
- vinný ocet 1 PL
- bresaola 120 g
- rýžová smetana 100 ml
- čedar 20 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm 1 lžíci olivového oleje. Poté do hrnce přidáme nakrájenou cibuli a opékáme ji 2–3 minuty na středním plameni. Následně přidáme květák, nakrájené brambory, sůl a pepř a vše opékáme další 3–4 minuty. Poté do hrnce přidáme muškátový oříšek, zeleninový vývar a vinný ocet, hrnec přiklopíme pokličkou a směs necháme vařit 12–15 minut na středním plameni, dokud nezměknou brambory i květák. Mezitím si opražíme bresaolu – opékejte ji 3–4 minuty na středním plameni. Po opražení přemístíme bresaolu do misky a odložíme.
- Až se dovaří zeleninová směs v hrnci, vypneme ohřev, vezmeme si ponorný mixér a celý obsah hrnce rozmixujeme na hladký krém. Do rozmixované směsi přidáme rýžovou smetanu (podle potřeby můžeme zároveň přidat ještě trochu soli a pepře) a směs znovu promixujeme. Pokud výsledná polévka je příliš hustá, můžeme do ní přilít trochu zeleninového vývaru navíc (případně trochu obyčejné vody) a ještě jednou promixujeme. Hotovou polévku rozdělíme do pěti talířů, do každé porce přidáme opraženou bresaolu, nastrouhaný čedar a podáváme.