Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 5 ks
- česnek 2 ks
- rozmarýn
- tymián
- olivový olej
- rukola 1 balení
- brambory 1 kg
- mléko 1 sklenice
- máslo
- citron
- česnekové výhonky
Postup přípravy
- Maso opláchneme, dáme do misky, přihodíme česnek, do svazku svázaný citronový tymián, kousek rozmarýnu, pepř, sůl, citronovou kůru a vymačkanou citronovou šťávu bez pecek. Necháme cca hodinu odležet v lednici.
- Mezitím si oloupeme brambory, které nakrájíme na menší kousky, osolíme a uvaříme do měkka. Slijeme, přidáme kousek másla, šleháme dohladka a přidáváme horké mléko.
- Rukolu s olivovým olejem a trochou soli rozmixujeme do hladka. Vzniklé pesto vmícháme do již hotové bramborové kaše. Dáme jen část, aby kaše nebyla hořká.
- Marinované kuřecí maso i s přísadami vložíme na rozpálenou pánev a opékáme z obou stran do zlatova. Poté vložíme na cca 15-20 minut do předem vyhřáté trouby. Do výpeku v pánvi přidáme kuřecí vývar. Dochutíme dle chuti soli, pepřem nebo citronovou šťávou. Necháme provařit na menším ohni. Šťáva by měla vařením sama zhoustnout. Maso vyndáme z trouby, nakrájíme na plátky a servírujeme na kaši polité citronovou šťávou a ozdobené česnekovými výhonky.