Suroviny
- kapr (nebo kapří filety) 1,5 kg
- mrkev 500 g
- rajčata 50 g
- česnek 80 g
- fenykl 100 g
- chilli papričky 50 g
- rajčatový protlak 1 lžíce
- chilli pasta
- cibule 200 g
- olivový olej 1 dl
- smetana 2 dl
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy
- Na olivovém oleji zprudka orestujeme nakrájenou mrkev, rajčata, fenykl, česnek, cibuli, chilli papričky, přidáme rajčatový protlak, chilli pastu, zalijeme vodou a přivedeme do varu.
- Nakonec přidáme kapří maso a necháme vařit 40 minut, poté vše vymixujeme a propasírujeme přes velmi jemné síto, abychom se zbavili všech kostiček.
- Tuto kapří polévka přivedeme opět do varu, dochutíme solí, bílým pepřem a na konec zjemníme smetanou.
- Podáváme s kouskem kapřího masa zbaveného kostiček a petrželovými krutonky, které podáváme zvlášť v mističce.
Autor receptu: Jaroslav Sapík