Lososová pomazánka
- lučina 1 balení
- uzený losos 200 g
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
česneková se sýrem
Domácí bagetky
- hladká mouka 500 g
- voda (teplá) 350 g
- droždí
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
- mouka (na podsypání)
Postup
- Do velké mísy nasypeme mouku smíchanou se solí. Doprostřed nalijeme teplou vodu, přidáme droždí a cukr, které spolu trochu promícháme a počkáme, než nám vzejde kvásek. Jakmile je tento proces hotový, je na čase vypracovat pořádné kynuté těsto. Následuje kynutí: Velkou mísu vymažeme olivovým olejem, do kterého vložíme bochánek těsta. Jeho povrch jemně zasypeme moukou a přikryjeme potravinářskou fólií. Takto připravené těsto necháme v lednici odpočívat cca 12 hodin.
- Po 12 hodinách vytáhneme těsto z lednice. Připravíme si podložku, kterou pomoučíme, a těsto na ni vyklopíme. Bochánek těsta pořádně prohněteme a rozdělíme na tři stejné díly. Z nich budeme tvarovat bagety. Bagety přeneseme na plech na pečicí papír a dáme jim ještě 15 minut, než se nám rozehřeje trouba. Její teplotu musíme dostat na 230 °C. Těsně před pečením bagetky podélně rozřízneme!
- Ingredience na pomazánky smícháme a potřeme jimi nakrájené bagety, případně ozdobíme.
Autor receptu: Veronika Mládková