Head
Postup přípravy
- Rozinky zalijeme rumem a necháme je chvíli nasáknout. Oddělíme žloutky a bílky. Metličkou smícháme žloutky s mlékem, hladkou moukou a špetkou soli. Bílky vyšleháme do tužšího sněhu a lehce zapracujeme do těsta. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo. Vylijeme na ni přiměřené množství těsta, aby bylo rozprostřené rovnoměrně po celé pánvi, a pak na těsto nasypeme rovnoměrně rozinky namočené v rumu. Necháme péct na střední teplotu dozlatova.
- Pak placku otočíme a necháme opékat i z druhé strany a začneme ji postupně roztrhávat. Roztrhanou placku zasypeme třtinovým cukrem a skořicí, cukr se začne rozpouštět a zkaramelizuje. Poté se může „trhanec“ přesunout na talíř, posypat jemně moučkovým cukrem a přelít ovocným džemem, který je dobré předem rozehřát. Do džemu se mohou přikrájet třeba i kompotované švestky.