Postup přípravy
- Kachnu očistíme, opláchneme a ze všech stran – včetně vnitřku – osolíme a okmínujeme. Očištěná jablka a cibuli nakrájíme na osminky a vložíme je dovnitř kachny. Kachnu vložíme do pekáče a podlijeme asi 2 dcl vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkáme šťávu ze dvou pomerančů a kachnu jí polijeme.
- Pekáč přiklopíme a vložíme na 1,5–2 hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení kachnu podléváme. Asi po dvou hodinách pečení kachnu vyndáme z pekáče a do výpeku přimícháme med. Kachnu vrátíme zpět, celou ji medovým výpekem potřeme a pečeme asi 40 minut, dokud nezezlátne.
- Chlupaté knedlíky: Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, oloupané brambory nastrouháme najemno a petrželku nasekáme. V misce smícháme rohlíky, brambory, vajíčka, sůl, petrželku a podle potřeby přidáme hrubou mouku.
- Z ingrediencí vypracujeme polotuhé těsto, které musí držet pohromadě. Lžící tvoříme knedlíčky a vhazujeme je do vroucí osolené vody.
Autor receptu: Drahoslava Štarhová