Suroviny
- jablka 8
- skořice 1 ML
- vanilkový cukr 1
- cukr 1 ML
Drobenka
- hnědý cukr 50 g
- cukr krystal 80 g
- polohrubá mouka 260 g
- skořice 1 ML
- máslo 130 g
Na přeliv
- moučkový cukr 80 g
- vanilkový cukr 1
- smetana 200 ml
- škrob 1 ML
- mléko 200 ml
- žloutek 3
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Nakrájená jablka dejte do velké mísy a dobře je promíchejte se skořicí a Amarettem. Vsypte je do vymazané dortové formy o průměru 22 cm. Ve větší míse smíchejte všechen cukr, mouku a skořici.
- Přidejte máslo nakrájené na kousky a rukama rychle promněte na drobenku. Nasypte ji na jablka a pečte 30–35 minut, až je povrch zlatavý. Vyndejte z trouby a před podáváním nechte chvilku chladnout.
- V hrnci rozmíchejte žloutky s oběma cukry, smetanou, mlékem a škrobem. Za stálého míchání přiveďte k varu a na mírném plamení míchejte do zhoustnutí. Přelijte jablka a ihned podávejte.
Autor receptu: Michaela Sekaninová