Karamelizované hrušky
- hruška 75 g
- ovocné pyré (hruškové) 55 g
- cukr krystal 35 g
- vanilkový lusk
- citronová šťáva 15 g
- želatina 1/4 PL
Karamelová ganache
- čokoláda (karamelová) 90 g
- smetana ((1)) 170 g
- smetana ((2)) 90 g
- vanilkový lusk
- želatina 3 PL
Glazé
- voda 500 g
- cukr 200 g
- pektin 20 g
- kyselina citrónová 1,6 g
Čokoládová stopka
- čokoláda 100 g
- kakaové máslo 1 g
Postup přípravy
- Hruškové pyré, citrónovou šťávu a vanilku přivedeme k varu. Z cukru uděláme karamel a postupně do něj nalejeme horkou hruškovou směs. Provaříme a přidáme nakrájené hrušky a nabobtnalou želatinu. Nalejeme do forem a zamrazíme.
- Čokoládu necháme mírně rozpustit ve vysoké nádobě v mikrovlnné troubě. Smetanu č. 1 přivedeme k varu s vanilkou. Přidáme želatinu a promixujeme, vlijeme smetanu č. 2 a promixujeme. Necháme v lednici odležet. Poté vyšleháme.
- Čokoládu rozehřejeme zvlášť a kakaové máslo také zvlášť. Obojí na cca 40 °C. Spojíme dohromady a přidáme olej.
- Cukr smícháme s pectinem. Vodu zahřejeme na 40 °C, přidáme cukr a pectin a dáme vařit. Poté přidáme kyselinu citrónovou. Zchladíme. Vytemperujeme čokoládu a tvoříme stopky.
Autor receptu: Sára Chalupníková