Suroviny
- česnek 1 stroužek
- sůl 1 PL
- cibule 1
- celer 250 g
- voda 4 l
- mrkev 150 g
- petržel 250 g
- libeček
- bobkový list
- pepř celý 5 kuliček
- hovězí žebro 300 g
- hovězí kosti 1
- nové koření 5 kuliček
- petrželová nať 2-3 snítky
Postup přípravy
- Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně s cibulí a s kořením. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat.
- Hovězí polévku po vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Syrovou zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou.
Autor receptu: Jindřiška Dufková