Suroviny
- hovězí maso 5 ks
- brambory 8
- batát 3
- sůl
- pepř
- sádlo
- celer 1/4
- mrkev 4
- petržel 2
- cibule 2
- česnek 2
- bobkový list 1
- koření nové 5 kuliček
- pepř 5 kuliček
- rozmarýn
- tymián
- červené víno 1 l
- hovězí vývar 700 ml
- máslo
- cukr
- pažitka
Postup přípravy
- Osobuco očistěte, osolte, opepřete a stáhněte dokola provázkem. V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm maso ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu na kostičky a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte pokrájenou cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte cca 30 minut.
- Opečené osobucco vraťte do hrnce a zalijte vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 170°C na asi dvě hodiny doměkka. Osobucco vyndejte, omáčku rozmixujte a dochuťte. Těsně před podáváním zašlehejte do horké omáčky dvě lžíce másla.
- V hrnci si uvaříme nakrájené brambory společné s batáty, dochutíme solí. Po uvaření, vodu scedíme, přidáme trošku másla a společně je rozmačkáme. Servírujeme posypané pažitkou, s plátkem hovězího a jídlo přelijeme omáčkou.