Bramborová kaše
- brambory 1.5 kg
Head
- hovězí vývar 200 ml
- olej 100 ml
- mrkev 2
- celer 500 g
- cibule 2
- česnek 8
- žampion 16
- červené víno 300 ml
- rajský protlak 4 PL
- máslo 100 g
- peršel
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V kastrolu rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme osolená a opepřená hovězí líčka. Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndáme je ven. Do kastrolu přidáme opět trochu oleje, vložíme nakrájenou zeleninu a orestujeme ji, až zhnědne. Ke konci přidáme česnek a opečeme ho. K základu přidáme protlak, zalijeme červeným vínem a vaříme, dokud se většina nevyvaří. Poté přidáme líčka, hovězí vývar a dusíme doměkka přibližně 4 hodiny. Jakmile jsou líčka měkká, vyndáme je z hrnce a odložíme stranou.
- Vzniklou omáčku přecedíme a následně ji svaříme na požadovanou hustotu. Přidáme chlazené, na kostičky nakrájené máslo, majoránku a dle chuti dochutíme solí a pepřem. Líčka vrátíme zpět do omáčky a prohřejeme.
- Uvařené oloupané brambory, rozmačkáme. Poté přidáme ohřáté mléko a smetanu a promícháme. Nakonec přidáme studené máslo a promícháme. Dochutíme solí. Na pánvi opečeme žampiony na másle. Hovězí líčka podáváme s opečenými žampiony a bramborovou kaší.