Na bramborovou kaši
- brambory 1.5-2 kg
Head
- cibule 2 ks
- celer 1/2
- petržel 2 ks
- mrkev 4 ks
- červené víno 1 l
- olej 4 lžíce
- česnek 2
- bobkový list 1
- pepř 5 kuliček
- tymián snítka
- rajčatový protlak 2 lžíce
- hovězí vývar 700 ml
- máslo 4 lžíce
- cukr 1 lžíce
- žampion 15
Postup přípravy
- Očištěná líčka osolíme, opepříme a na tuku opečeme do hněda. Líčka vytáhneme a nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu. Po chvíli přidáme cibuli a česnek a opékáme do červena. Přidáme koření, bylinky, protlak a krátce orestujeme. Zalejeme vínem a vaříme asi 30 minut, než se objem sníží na třetinu. Vrátíme líčka, zalejeme vývarem a dusíme do měkka. Líčka vytáhneme a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dochutíme dle potřeby, případně trochu dosladíme. Do hotové omáčky zamícháme dvě lžíce studeného másla. Na zbytku másla opečeme žampiony, které osolíme a opepříme a podáváme k omáčce a masu.
- Na kaši si uvaříme brambory doměkka, scedíme a přidáme k nim máslo. Brambory rozšleháme a podle potřeby naředíme horkým mlékem, dle chutí osolíme.