Suroviny
- hovězí líčka 1.5 kg
- špek 300 g
- olivový olej
- mrkev 5
- řapíkatý celer 3
- tymián
- rozmarýn
- česnek
- červené víno 300 ml
- hovězí vývar 500 ml
- brambory 1 kg
- máslo 100 g
- mléko 100 ml
- žampion 250 g
Postup přípravy
- Do rozpáleného hrnce vložíme na kostičky nakrájený špek. Ten postupně vypečeme a odebereme jej z hrnce. Do tohoto výpeku přilejeme trochu olivového oleje a z obou stran zatáhneme hovězí líčka. Ty vyjmeme a opražíme zde mrkev a řapíkatý celer. Poté toto zalijeme červeným vínem, které se nám musí odpařit. Následně přidáme tymián, rozmarýn a česnek a zalijeme to teplým hovězím vývarem. Poté vrátíme zpět líčka a dusíme na středním stupni asi 3 hodiny.
- Brambory na malé kousky dáme vařit, když jsou měkké, rozmačkáme je, přidáme máslo a mléko a kaši vyšleháme. Když je maso měkké, tak omáčku slejeme, přes cedník promačkáme i kořenovou zeleninu ze základu a asi 30 minut redukujeme. Následně na másle opražíme žampiony a plátky mrkve a po chvíli můžeme servírovat.