Čokoládová pěna
- čokoláda 200 g
Postup přípravy
- Korpus: Dortovou formu o průměru 22 cm lehce vymažeme máslem, dno vyložíme pečicím papírem. Čokoládové sušenky rozdrtíme, v míse je smícháme s moukou a máslem a vzniklou směs natlačíme na dno formy a dáme alespoň na 30 minut ztuhnout do lednice.
- Čokoládová náplň: Čokoládu nalámeme do menšího rendlíku, zalijeme smetanou a za stálého míchání necháme zcela rozpustit. Poté ji nalijeme na sušenkový základ do formy a dáme na 30 minut ztuhnout do lednice.
- Čokoládová pěna: Nalámeme čokoládu do rendlíku, přidáme vanilkový extrakt a polovinu smetany – zahříváme na středním plameni. Za stálého míchání necháme čokoládu dohladka rozpustit. Sundáme z ohně a necháme na čtvrt hodiny zchladnout.
- Zbylou smetanu ušleháme dotuha a poté k ní postupně přiléváme tekutou čokoládu – směs nalijeme na základ dezertu ve formě. Dáme přes noc do lednice (pokud poslední vrstva úplně neztuhne, můžeme dát hodinu před podáváním dort do mrazáku). Před servírováním posypeme kakaem.