Suroviny
Postup přípravy
- Předehřejeme troubu na 180 °C, vymažeme olejem 22cm čtvercový pečicí plech, odložíme na stranu. Nahrubo nasekáme mandle a přidáme na olejem vymazaný plech, k tomu ovesné vločky a slunečnicová semínka – rovnoměrně rozprostřeme a dáme na 12–15 minut (nebo až bude dozlatova opečené) do horké trouby a občas promícháme. Jemně ohřejeme med a arašídové máslo v hrnci na nízkém ohni. Zatím odpeckujeme datle a spolu se 100 ml teplé vody rozmixujeme ručním mixérem. Datlovou pastu vmícháme do hrnce s horkým medem a arašídovým máslem a promícháme do sebe. Opečené ovesné vločky a mandle přendáme do velké mísy, přidáme otruby, skořici a sůl. Nahrubo nakrájíme sušené ovoce a přidáme do mísy také, potom přidáme medovou směs a vše smícháme.
- Směs po lžících rozprostřeme do připraveného čtvercového pečícího plechu a použijeme spodek lžíce pro uhlazení. Pečeme v horké troubě 15 minut nebo dozlatova a doměkka. Necháme lehce vychladnout, vyklopíme na desku, nakrájíme na malé čtverce a dáme na stranu a necháme úplně vychladnout. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.