Těsto
- hladká mouka 250 g
- jedlá soda 1 PL
- moučkový cukr 100 g
- máslo 30 g
- vejce 1
- med 2 PL
Krém
- kondenzované mléko 1
- máslo
- instantní káva 1 PL
- voda 200 ml
- rum 1 PL
- perník 80 g
- mleté vlašské ořechy 80 g
Postup přípravy
- Ve vodní lázni zahřejeme máslo, vejce, med a cukr. Když je směs horká, všleháme sodu a mouku. Těsto rozválíme na plát a obrácenou formou vykrojíme 6 placek. Každou pečeme zvlášť na pečicím papíru na 180 ˚C asi 5 min.
- Zavřenou plechovku kondenzovaného mléka vaříme mírným varem asi 2 hodiny, potom zkaramelizované mléko vychladíme a zašleháme do utřeného másla. Uvařenou kávu smícháme s rumem a smícháme s tekutinou, pak potřeme každou placku, namažeme ji krémem, posypeme perníkem a ořechy. Všechny placky spojíme, povrch a okraje také potřeme a posypeme. Medovník zabalíme do mikrotenu, lehce ho zatížíme a měli bychom ho nechat do druhého dne odpočinout.
Autor receptu: Václav Formánek