Suroviny
- smetana 275 ml
- mléko 75 ml
- žloutek 5
- cukr 100 g
- vanilkový lusk 1
- třtinový cukr
Postup přípravy
- Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem. Do kastrolu vlijeme mléko, smetanu a vanilkový lusk. Převaříme a následně zalijeme utřené žloutky s cukrem a lehce převaříme. Poté rozlijeme do připravených mističek. Do pekáče rozprostřeme utěrku, na ně postavíme misky a do poloviny jejich výšky vlijeme vroucí vodu.
- Uvaříme v troubě rozehřáté na 130 °C ve vodní lázni 30 minut. Dáme do lednice vychladit. Povrch dezertu posypeme třtinovým cukrem a buď pod gril, nebo speciální opalovací pistolí zkaramelizujeme, a tím jsme vytvořili na „crème“ efekt „brûlée“.
Autor receptu: Kristián Dostál