Suroviny
Domácí sýr
- plnotučné mléko 2 l
- zakysaná smetana 2 PL
- syřidlo 1/2 ML
Focaccia
- hladká mouka 500 g
- voda 400 ml
- droždí 1/2 kostky
- sůl 2 a půl ML
- černé olivy
- rozmarýn
Postup přípravy
- Domácí sýr: V mléce rozmícháme zakysanou smetanu a směs zahřejeme na 38 °C. Odstavíme z plamene a přidáme syřidlo. Zamícháme a necháme oddělit sražené mléko a syrovátku. Tento proces bude trvat přibližně 20 minut. Potom opět ohřejeme a vaříme asi 10 minut, až se tekutina vysráží do hrudek. Stále mícháme, ať se mléko nepřipálí. Přelijeme přes cedník (syrovátku uchováme).
- Ve velkém hrnci ohřejeme vodu těsně pod bod varu (na asi 90 °C). Cedník ponoříme do hrnce tak, aby sražené mléko bylo ponořeno ve vodě, a necháme ho tam asi 5 minut. Jakmile směs dosáhne teploty 60 °C, vytáhneme ji z vody. Vzniklou sýrovou hmotu propracujeme podobně jako kynuté těsto a vypracujeme z ní jeden bochánek nebo více bochánků.
- Focaccia: Odvážíme si mouku a do mouky přidáme odměřenou vlažnou vodu. Přidáme droždí a sůl. Těsto hněteme. Kdo má robota, tak může robotem, ale ruce postačí. Hněteme tak dlouho, až se začnou v těstě vytvářet bublinky. Těsto bude lepkavé. Přidáme do těsta bylinky a olivy. Snažíme se vše přidávat s minimem oleje. Nyní si vezmeme druhou, ještě větší mísu a nalijeme do ní vařící vodu. Do mísy vložíme tu menší s těstem a přikryjeme utěrkou. Rychleji těsto vykyne, asi za 30 minut. Vysteleme si plech pečicím papírem. Poté přendáme těsto na papír, lehce si pomoučníme ruce a těsto rozprostřeme. Těsto by mělo mít tloušťku 1,5 až 3 cm.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Po 10 minutách bude povrch lehce oschlý. V tuto chvíli do těsta uděláme dolíčky. Na těsto nalijeme olivový olej. Posolíme hrubou solí, dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 20 minut. Hlídáme barvu, ta musí být zlatavá.
Autor receptu: Františka Novotná