Bramborová kaše
- brambory 1 kg
Head
- slanina 60 g
- cibule 3
- mrkev 1
- rajský protlak 1
- červené víno 1 l
- hrozinky
- dětská výživa 3 lžíce
- rostlinný olej
- citron
- provensálské bylinky
- nové koření 10 kuliček
- škrob 1 lžička
- cukr
- sůl
Postup přípravy
- Plec odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a ovážeme provázkem, aby se při pečení nerozpadla, a vložíme do ji pekáčku. Cibule nakrájíme na kostičky, prudce osmahneme na oleji, přidáme rajský protlak a na prudkém oleji společně restujeme, až je směs tmavohnědá. Přidáme strouhanou mrkev, ještě chvíli prohřejeme a směsí pokryjeme maso v pekáčku. Přidáme ještě dva kousky slaniny v celku, zalijeme dvěma deci vína, trochou sójové omáčky, okořeníme kuličkami nového koření, špetkou provensálského koření a za občasného podlévání pečeme pod pokličkou, až je maso měkké. Měkké maso vyjmeme i se slaninou, zředíme deci vína a propasírujeme přes pasírovací cedník (nebo můžeme rovnou rozmixovat). Šťávu vlijeme do mixéru, přidáme rybízovou zavařeninu, zbytek vína, další špetku provensálského koření a lžičku škrobu. Rozmixujeme, pak necháme asi pět minut přejít varem, vložíme maso zbavené provázku a prohřejeme, dochutíme.
- Bramborová kaše: Uvaříme brambory v osolené vodě, poté je rozmačkáme se smetanou a osolíme.