Nudle
- rýžové nudle 375 g
- voda (vařící) 2,5 l
- ocet 1,25 lžíce
- olej dle potřeby
Maso
- hovězí kýta 560 g
- citronová tráva 2 kusy
- česnek 2,5 stroužku
- slunečnicový olej 1,5 lžíce
- rybí omáčka 2,5 lžíce
- čerstvě namletý pepř dle potřeby
Omáčka
- voda (vařící) 430 ml
- třtinový cukr 3 lžíce
- rybí omáčka 3 lžíce
- rýžový ocet 1,25 lžíce
- ocet 2,5 lžíce
- česnek 2,5 stroužku
- chilli papričky 1,25
Postup
- Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Chcete-li, můžeme je nalámat na kratší části.
- Maso je nutné před úpravou naložit, minimálně hodinu předem. Nakrájíme ho na velmi tenké plátky, opepříme a naložíme do rybí omáčky s olejem. Přidáme posekanou citronovou trávu a prolisovaný česnek. Promícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do ledničky marinovat.
- Nyní připravíme zálivku. Do kastrůlku nakapeme pár kapek oleje, krátce orestujeme česnek, zalijeme vodou, přidáme rybí omáčku, rýžový ocet, ocet, cukr a vše spolu svaříme. Chilli papričku posekáme nadrobno a přidáme do omáčky. Omáčka by měla být slaná, zároveň však mírně nakyslá. Jakmile vychladne, přikryjeme ji a dáme do chladničky.
- Arašídy nasucho opražíme na pánvi a po vychladnutí je rozdrtíme.
- Mrkev s okurkou a salátem si nakrájíme na proužky.
- Nudle uvaříme v osolené vodě s trochou oleje a s octem, cca 3-5 minut, pak je propláchneme studenou vodou, necháme okapat a uchováme pod pokličkou.
- Sušenou cibuli opečeme na trošce oleje dozlatova.
- Maso vyndáme z lednice a zprudka ho orestujeme na pánvi, přibližně 2-3 minuty.
- Dno mísy, ve které budeme jídlo servírovat, pokryjeme listy ledového salátu, na něj dáme nudle, mungo klíčky, mrkev, okurku, červené zelí a bylinky. Posypeme arašídy a osmaženou cibulkou. Přelijeme teplou zálivkou a promícháme.
Autor receptu: Libor Cinegr