Bageta
- hladká mouka 3 hrnky
- voda 1 hrnky
- olivový olej 1 lžíce
- droždí 82 g
- sádlo
- sůl 1 lžička
- cukr špetka
Postup přípravy
- Bageta: Vezmeme si větší nádobu, do mísy přidáme hladkou mouku, vodu, sůl, olivový olej, špetku cukru a droždí. Než dáme droždí do mísy, tak si ho zvlášť rozmícháme v decilitru vody a necháme pět minut odležet, až kvásek vzejde. Pak přidáme kvásek do mísy a začneme ručně hníst, dokud nám nevznikne hladké těsto. Vypracujeme nejprve kuličky, ty následně vytvarujeme do tvaru baget. Plech si vymažeme sádlem, bagety na plechu zlehka třikrát nařízneme, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 20 minut. Předem si rozpálíme troubu, vršek na 200°C a spodek na 180°C. Pečeme asi 13 až 14 minut, řídíme se také barvou pečiva. Je dobré dát na dno trouby hrnek s vodou, aby se vám v troubě vytvářela pára.
- Bruschetta: Rajčata nakrájíme na malinkaté kousky, to samé uděláme se šalotkou. Česnek najemno nastrouháme. Bazalku nakrájíme také najemno. Všechno smícháme a zalejeme olivovým olejem. Dochutíme špetkou soli a pepře.