Suroviny
- brambory 400 g
- kuřecí vývar 1 l
- cibule 100 g
- smetana
- žampion
- olivový olej
- máslo 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme najemno, brambory na plátky a žampiony na čtvrtiny. Do rendlíku dáme dvě lžíce másla a cibuli necháme lehce zpěnit. Přidáme brambory, osolíme a opepříme a necháme chvilku podusit pod pokličkou. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, stáhneme oheň a necháme vařit 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Na vedlejší pánvi na lžíci másla opražíme žampiony dozlatova a dáme stranou. Pak polévku zalijeme smetanou, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme do čistého rendlíku. Dle chuti osolíme a opepříme. Do středu dáme dle chuti houby a přidáme pár kapek olivového oleje.