Bramborovo-škvarková placka
- brambory 400 g
Head
- cibule 2 kus
- máslo 2 PL
- hrozinky
- pepř
- citronová šťáva 1 PL
- víno 100 ml
- červené zelí 1
- mouka 3 PL
- sůl
Postup přípravy
- Kachní prsa umyjeme, osušíme, odstraníme šlachy a v kůži uděláme ostrým nožem zářezy do tvaru křížů. Osolíme je a opepřeme. Pánev bez tuku si necháme rozehřát na minutu na středně silném plamení. Na ni pak dáme smažit kachní prsa kůží dolů. Po 6 minutách plamen ztlumíme a restujeme ještě 2–4 minuty do zlatova.
- Na másle osmažíme cibuli, ke konci přidáme cukr (já dávám třtinový), opražíme a potom přidáme nakrouhané zelí. Dusíme na másle, na mírném ohni pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut. Zelí osolíme, opepříme, podlijeme červeným vínem a dále dusíme pod pokličkou. Podle potřeby dále zelí podléváme vodou, dokud částečně nezměkne. Zelí zasypeme moukou, promícháme a dále dusíme, dokud úplně nezměkne. Podle potřeby stále podléváme vodou.
- Škvarky nakrájíme na drobnější kousky, oloupané brambory nastrouháme najemno (nebo prolisujeme) a se solí, moukou a škvarky spojíme do těsta. Z těsta vyválíme silnější váleček, z něj odkrajujeme plátky a ty ještě na lehce moukou podsypaném stole vyválíme dotenka. Smažíme na sádle do červena nebo upečeme na plechu v silně vyhřáté troubě.