Head
Bramborová kaše
- brambory 1.5 kg
Head
- celer 100
Postup přípravy
- Vepřová líčka opepříme, osolíme a orestujeme v pánvi. Vyjmeme a následně v pánvi orestujeme mrkev a celer nakrájený na kousky. Přidáme slaninu a pokračujeme v restování. Přidáme cibuli, česnek, po chvíli rajčatový protlak, podlijeme vínem, přidáme divoké koření, vložíme zpět opečená líčka a necháme víno zredukovat.
- Podlijeme vývarem líčka – nemusí být úplně zalitá, vložíme do trouby předehřáté na 160 ˚C a dusíme pod pokličkou asi 2,5 hodiny. Průběžně podléváme a kontrolujeme, jestli je maso měkké. Maso lze dusit i při nižší teplotě 120–130 ˚C asi 4 hodiny, bude pak křehčí. Měkká líčka vyjmeme z hrnce, omáčku přecedíme a zeleninu rozmixujeme. Následně svaříme, doplníme máslem a necháme povařit.
- Bramborová kaše: Brambory a batát oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme je, hrnec postavíme zpět na plamen a přidáme k nim mléko. Jakmile začne vřít, stáhneme hrnec z ohně. Brambory rozmačkáme, přidáme máslo a vyšleháme hladkou kaši.