Suroviny
Postup přípravy
- Mrkev a celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Houby pokrájíme na silnější plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Na dno hrnce dáme lžíci másla, rozpustíme, na mírném plameni osmažíme cibuli dozlatova. Když začne hnědnout, přidáme nastrouhaný celer a mrkev. Restujeme, až začne vypadat zelenina jako zvadlá, zalijeme větší sklenicí vody. Přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory. Přiklopíme pokličkou a necháme 15 minut bez povšimnutí. Mezitím si na pánvi připravíme jíšku ze čtyř lžic mouky a trošky másla. Mícháme, dokud hmota nezačne růžovět.
- Bramborovou polévku odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Odklopíme pokličku a přidáme pokrájené houby, rozmačkaný česnek a majoránku, kterou rozetřeme v dlaních nad hrncem, aby se uvolnila pořádně chuť. Pak nabereme jednu naběračku polévky a přidáme ji ke hmotě (jíšce) do pánve, trochu zamícháme a za stálého míchání vrátíme do hrnce s polévkou. Bramboračku dochutíme solí a trochou pepře, česnekem nebo majoránkou. Vše podle chuti. Bramboračku s houbami ještě horkou rozlijeme do misek či hlubokých talířů a podáváme.