Příloha
- brambory 15
Maso
Postup přípravy
- Na rozehřátou pánev nalijeme trochu olivového oleje a opečeme asi centimetr široké pláty pořádné uzené slaniny. Dáme stranou. Zatáhněme na několik várek zlehka osolené kostky masa, pánev musí být hodně rozehřátá, mezi masem musí být odstupy, nikdy nesmí pouštět šťávu, nic nesmí začít bublat. Když jsou kostky opečené dohněda ze všech stran, vyměníme za další.
- Po mase přidáme trochu oleje a tentokrát restujeme se lžící hladké mouky klínky zeleniny (mrkev, cibule, řapíkatý celer). Po chvilce přidáme víno a vývar. Necháme vařit pět minut.
- Všechno přendáme do kastrolu nebo do pomalého hrnce. Maso musí být téměř potopeno. V troubě přiklopené maso necháme dusit minimálně 2 až 3 hodiny, v pomalém hrnci doporučuju vyšší stupeň dušení a klidně i šest hodin.
- Pak opatrně vyjměme maso i kusy slaniny. Propasírujeme zeleninu do omáčky a zredukujeme aspoň o třetinu. Dochutíme, vrátíme zase maso a pokrájenou slaninu. Prohřejeme, dochutíme. Do hotového jídla přidáme zkaramelizované cibulky a podáváme s bramborovou kaší.