Suroviny
- šalotka 4
- česnek 4 stroužky
- olivový olej
- bazalka
- rajče 700 g
- vývar
- sójová omáčka
- chilli vločky
- smetana ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup
- Nakrájíme si všechny šalotky co nejvíc najemno. Dále si oloupeme česnek a dáme rozpálit hrnec, do kterého dáme olivový olej a po chvilce, až olej bude rozpálený, přidáme nakrájenou šalotku a za občasného míchání restujeme do zlatova. Mezitím si nakrájíme veškerá rajčata na malé kousky a dáme do hrnce k zarestované cibulce.
- Přidáme dlaní rozmáčklé stroužky česneku a 15 listů bazalky, lehce podlijeme vodou nebo vývarem a necháváme vařit přibližně 30 minut, občas promícháme. Poté, co se rajčata krásně rozvaří, vše rozmixujeme ponorným mixérem a celý obsah přelijeme pres síto do nového hrnce a přepasírujeme.
- Dále přepasírovanou polévku už jen dochutíme podle potřeby solí, pepřem, sójovou omáčkou, smetanou a chilli.
Autor receptu: Petr Barkman