Suroviny
- hovězí roštěná 1 kg
- cibule 200 g
- sušené houby hrnek
- plnotučné mléko 1/2 hrnku
- čerstvé houby 100 g
- hovězí vývar 500 ml
- slanina 50 g
- olej 30 ml
- bobkový list 3
- mletý kmín
- brambory 5
- olej 3 PL
- bylinky (čerstvé)
- sůl
- pepř
Postup
- Sušené houby namočíme do mléka. Maso krátce omyjeme studenou vodou, osušíme, odblaníme a nakrájíme na plátky. Lehce naklepeme, opepříme a okmínujeme, solit budeme později.
- Zprudka orestujeme z obou stran na oleji, vyndáme do pekáčku a zakryjeme víkem. Do výpeku přidáme jemně pokrájenou cibuli, bobkový list, slaninu na kostičky a restujeme do tmavě hněda. Podlijeme vývarem, přidáme scezené a pokrájené sušené houby a osolíme dle chuti.
- Přivedeme k varu a pak směs nalijeme na roštěnky. V zakrytém pekáčku dusíme v troubě vyhřáté na 150 °C nejméně 1 hodinu. Měkké plátky vyjmeme do kastrůlku a přiklopíme.
- Šťávu scedíme zvlášť, odvaříme na požadovanou hustotu, přidáme pokrájené čerstvé houby, necháme krátce přejít varem. Roštěnky přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařeným nebo pečeným bramborem.
- Brambory dobře omyjeme, nakrájíme na měsíčky, v míse promícháme s olejem, solí a bylinkami. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě 20–25 minut při 130 °C.
Autor receptu: Simona Skružná
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!